Zahrádky

Současný krajinný ráz zaniklé feudální krajiny Zahrádky u České Lípy

Charakteristika krajinného rázu | Zaniklá feudální krajina

Současný krajinný rázVýznam charakteristik krajinného rázu | Fotogalerie

Zdeněk Lipský

Krajina Zahrádecka není jednoduchá a netvoří ji jeden krajinný typ. Větší část území především jižně od Zahrádek, ale i severovýchodně směrem k Sosnové charakterizuje odlesněný rovinatý reliéf intenzivně využitý jako orná půda v rozlehlých půdních blocích. V široké a mělké terénní sníženině, protékané Bobřím potokem a Robečským potokem, se rozkládá celá soustava velkých (Dolanský rybník, Holanský rybník, Milčanský rybník, Nohavice, Jílovka, Novozámecký rybník) a několika menších rybníků.

Rovinatý odlesněný reliéf je na pohledových horizontech ohraničený pásy mírně vyvýšeného lesnatého reliéfu na křídových pískovcích. Pískovcové skalní tvary jsou však skryté v lesích a viditelné jsou teprve při detailním pohybu v zalesněném terénu. Pohledově dominují na velkou vzdálenost viditelné nápadné neovulkanické vrchy Vlhošť, Ronov, Provodínské kameny i vzdálenější Velký a Malý Bezděz.

Severozápadně od Zahrádek se stává dominantním tvarem reliéfu úzké lesnaté údolí Robečského potoka zvané Peklo, zaříznuté do křídových pískovců, s typickými pískovcovými skalními tvary. Lesy na pískovcovém podloží jsou převážně borové s příměsí dubu a dalších listnáčů. Místy se vyskytují čistě listnaté lesy s převahou dubu a výskytem dalších listnáčů (lípa, javor, jilm, habr, olše), místy i charakteru lužního lesa (les Bažantnice). V okolí vodních toků a rybníků se často vyskytují porosty rákosu, nejvíce u Novozámeckého rybníka.

Z antropogenních prvků krajinného rázu jsou kromě běžné zástavby sídel a komunikací nejvýznamnější samotný zahrádecký zámek a hospodářské budovy v jeho okolí a zachované prvky krajinářských úprav v okolí zámku, zejména krajinářský park, Valdštejnova lipová alej a obnovené ovocné aleje v jižním okolí Zahrádek. Ze solitérních krajinářských prvků jsou to až v detailu viditelné zříceniny skalních hradů a hrádků v pískovcových skalách, zřícenina kruhového letohrádku v Bažantnici, Barbořin kamenný most, hájovna Vřísek, železniční viadukt přes údolí Peklo, bývalá skalní obydlí vyhloubená v pískovcových skalách nebo působivé umělé skalní průrvy Bobřího potoka a Robečského potoka (Mnichovská průrva, Novozámecká průrva). Charakteristickým prvkem krajinného rázu v sídlech jsou místy zachované roubené a hrázděné domy severočeského (sudetského) typu.