Zahrádky

Zahrádky u České Lípy: zaniklá feudální krajina

Charakteristika krajinného rázu | Zaniklá feudální krajina

Současný krajinný rázVýznam charakteristik krajinného rázu | Fotogalerie

Zdeněk Lipský

Zahrádecko reprezentuje typ zaniklé feudální krajiny, která zde vznikala jako komponovaná, cíleně esteticky upravená krajina během dlouhého období od 17. do 19. století. Krajinářské úpravy vycházely od reprezentačního panského sídla, zámku v Zahrádkách. Již v 1. polovině 17. století byl kolem zámku založen rozsáhlý park, který byl později barokně upraven a obohacen o zděný gloriet. Park se rozkládá převážně západně až severozápadně od zámku na pískovcové terase nad zaříznutým údolím Robečského potoka.

V 18. a 19. století se parkové krajinářské úpravy rozšířily od zahrádeckého zámku daleko do okolní krajiny. Zahrnuly např. rozsáhlý Novozámecký rybník, na němž byla postavena rybářská bašta, hudební pavilon a přístaviště lodí. Rovinatou krajinu jižně od Zahrádek proťaly a esteticky obohatily přímé linie stromořadí. Nejznámější je téměř 2 km dlouhá tzv. Valdštejnská lipová alej, která vede od zámku v Zahrádkách k Novozámecké bažantnici a oboře Vřísek. Součástí obory Vřísek byl renesanční lovecký zámeček zvaný Žižkův hrad, bažantnici v 19. století obohatil kruhový letohrádek. Tradicí a určitou zvláštností zahrádeckých krajinářských úprav jsou jabloňové aleje. Od počátku 19. století pak krajinářské úpravy ve stylu romantismu zahrnuly i kaňonovité údolí Peklo vymodelované v pískovcových skalách.

Tato dlouhodobě budovaná a udržovaná esteticky upravená krajina zanikla v důsledku politických a společenských změn po roce 1945. Nebylo to však absolutní zpustnutí krajiny a zánik sídel jako v pohraničí, např. v Českém lese, protože německé obyvatelstvo zde nemělo tak výraznou většinu a nejednalo se o pohraniční pásmo. Změnil se způsob hospodaření v krajině. Na rovinatých plochách v jižním okolí Zahrádek vznikly socialistickou kolektivizací rozsáhlé půdní bloky orné půdy, obdělávané postupně s rostoucí intenzitou. Naopak na svažitých, méně úrodných, případně zamokřených pozemcích došlo k extenzifikaci a útlumu obdělávání, zvýšil se podíl lesních ploch, porostů křovin a rákosin.

Údržba prvků v minulých staletích vytvořené feudální krajiny se omezila na údržbu zámeckého parku v nejbližším okolí zámku. Ostatní prvky feudální komponované krajiny se zachovaly jenom ve fragmentech. Jedním z nich je cenná Valdštejnská lipová alej, dále obora Vřísek, která je ale veřejnosti zcela nepřístupná. Zpustly a zanikly naopak obě bažantnice, z kruhového letohrádku je bizarní zřícenina. Zpustlo a proměnilo se také celé údolí Peklo, které je hustě zarostlé, s výjimkou značené turistické stezky neprůchodné. Robečský potok, kdysi splavný, je zcela zanesený a zarostlý bujnou vegetací.