Starý Hrozenkov

Současný krajinný ráz krajiny Moravských Kopanic v Bílých Karpatech

Charakteristika krajinného rázuBílé Karpaty – Starý Hrozenkov

Současný krajinný rázVýznam charakteristik krajinného rázu | Fotogalerie

Zdeněk Lipský

Krajinný ráz je trvale ovlivněný členitým vrchovinným až horským reliéfem a přes veškeré výše uvedené změny ve využívání krajiny se v něm stále uplatňuje charakteristické kopaničářské rozptýlené osídlení. Krajinný pokryv je tvořen dominantně mozaikou extenzivních pastvin a smíšených lesních porostů, mimořádné zastoupení má nelesní rozptýlená zeleň. V okrajových částech katastrů, např. východní část Vyškovce v pramenné oblasti Drietomice nebo západní část území západně od Vápenice, se rozkládají rozsáhlé lesní porosty. Proti ostatním kopaničářským obcím je méně zalesněné území Žítkové, která má charakter tzv. švorcové vsi s plužinou scelených úseků.

Charakteristickým rysem krajinného rázu je množství rozptýlené zeleně listnatých stromů a keřů, které ve shlucích obklopují jednotlivé usedlosti nebo liniově doprovázejí cesty, terénní hrany a okraje pozemků. Rozptýlená zeleň velmi významně ovlivňuje vizuální aspekt a vnímání krajiny. Její rozsah se s útlumem domácího drobného chovu koz a ovcí proti minulosti ještě výrazně zvýšil. Posun od produkční zemědělské funkce k mimoprodukční více rekreační funkci území charakterizuje také vznik některých nových rekreačních objektů. Předimenzovaný čtyřhvězdičkový hotel v Žítkové, který chce zřejmě komerčně využít současný módní boom tzv. žítkovských bohyní, však narušuje tradiční krajinný ráz kopaničářské obce a není dobrým příkladem. Na Mikulčině vrchu v katastru Vápenice již dlouhou dobu funguje známý lyžařský areál s penziony a restauracemi. Nekomerční charakter mají nové sakrální stavby, které na rozdíl od rekreačních objektů nenarušují historický ráz oblasti a dobře zapadají do krajiny:  kaple Panny  Marie  Kopanické v Žítkové, kaple Panny Marie Bolestné ve Vápenici a kaple Panny Marie Královny ve Vyškovci.

Se změnou funkce domovního fondu se změnil i vzhled domů. Zůstal zachovaný celkový charakteristický ráz rozptýleného kopaničářského osídlení, ale jednotlivé domy se modernizovaly a přestavěly často velmi necitlivě s ohledem na původní lidovou architekturu. Zachovalo se jenom několik cenných ukázek lidové architektury, které je třeba důsledně chránit. Dosavadní památková ochrana se bohužel ukázala jako zcela neúčinná.