Starý Hrozenkov

Fyzickogeografická charakteristika

Mapy přírodních poměrů | Mapy socioekonomických poměrů

Fyzickogeografická charakteristika | Socioekonomická charakteristika

Zdeněk Lipský

Zaniklá a přeměněná krajina tradičního horského zemědělství: Bílé Karpaty – Starý Hrozenkov

Modelové území Moravských Kopanic: Starý Hrozenkov, Vyškovec, Žitková, Vápenice

Starý Hrozenkov a další řešené katastry modelového území leží ve střední části geomorfologického celku IXC-2 Bílé Karpaty, podcelku IXC-2D Lopenická hornatina a ve dvou geomorfologických okrscích, které rozděluje hluboké průlomové údolí Drietomice: jižní část patří okrsku IXC-2D-b Vyškovecká hornatina, severní část okrsku IXC-2D-c Starohrozenkovská hornatina. Geologické podloží tvoří mocná souvrství flyšových pískovců a jílovců magurského příkrovu.

Erozně denudační reliéf má typologicky charakter karpatské flyšové hornatiny s širokými rozvodními hřbety a hluboce zaříznutými, ale současně široce rozevřenými radiálně  se rozbíhajícími erozními údolími. Na hřbetech a rozsochách se zachovaly zbytky zarovnaných povrchů. Charakteristické jsou dlouhé táhlé svahy se středním sklonem kolem 10°. Převládá měkká erozně denudační modelace reliéfu bez skalních výchozů. Antropogenní transformace reliéfu je nevýrazná, omezuje se na nepříliš četné agrární terasy a komunikační zářezy. Nadmořská výška území se pohybuje ve značném rozpětí od 350 do 800 m (nejvyšší bod Mikulčin vrch 799 m). Tomu odpovídají i relativní výškové rozdíly 200 – 400 m mezi dnem údolí a rozvodními hřbety a vrcholy.     

Okolí Starého Hrozenkova v Bílých Karpatech leží v klimatické oblasti mírně teplé MT 3 a MT 5, nejvyšší vrcholové polohy nad 700 m jsou chladnější a zasahují až do oblasti chladného horského klimatu CH 7. Průměrná roční teplota se pohybuje v rozmezí 7 až 8°C, průměrný roční úhrn srážek dosahuje cca 800 mm. Hluboké údolí Drietomy má klima mírně inverzní, vrcholové polohy hřbetů mají větrné, vrchovinné a ž horské klima. Léto bývá proměnlivé, v nižších polohách v údolích poměrně teplé a slunečné. V zimě se vytváří pravidelná sněhová pokrývka s maximální výškou do 30 cm.

Půdní kryt tvoří na celém území kambizemě modální, místy kambizemě oglejené, vyvinuté na flyšových horninách a jejich zvětralinách.

Bílé Karpaty leží ve fytogeografickém obvodu Karpatské mezofytikum, fytogeografický okres 78 Bílé Karpaty lesní (podle Skalického a kol.). Přírodní lesní oblast (PLO) 38 Bílé Karpaty, lesní vegetační stupeň 3 dubovobukový a 4 bukový (převážně květnatá karpatská bučina s ostřicí a kyčelnicí podle Neuhäuslové a kol.).

V současném využití krajiny a krajinném pokryvu Bílých Karpat v okolí Starého Hrozenkova se střídají travní porosty a lesní celky, charakteristické je dále rozptýlené osídlení a množství rozptýlené zeleně. Zemědělská půda na vesměs svažitých pozemcích je téměř výhradně zatravněná a extenzivně využívaná k pastvě skotu a ovcí, menší plochy se sklízejí na sena jako louky. Místy se na jižních svazích zejména nad údolím Drietomice a jejího přítoku Krátkovského potoka vyskytují staré vysokokmenné ovocné sady, některé jsou již opuštěné a zarostlé. V jediném případě se jedná o nově založený ovocný sad švestek, na jižním svahu pod Boky. Lesy jsou smíšené, tvořené bukem a smrkem s příměsí javoru klenu. Přirozeně se zmlazuje zejména buk a javor klen. V krajině se vyskytuje množství rozptýlené zeleně stromů a keřů jednak liniově uspořádané podél terénních linií, cest a na hranicích pozemků, jednak ve shlucích a solitérech kolem jednotlivých usedlostí a dalších budov rozptýleného osídlení.

Celé řešené území je součástí rozsáhlé chráněné krajinné oblasti a biosférické rezervace Bílé Karpaty. Kromě toho přímo v jádrovém území se nachází několik maloplošných zvláště chráněných území: přírodní rezervace Hutě (20 ha), přírodní rezervace Pod Žítkovským vrchem (16 ha), přírodní památka Mravenčí louka (15 ha), přírodní památka V Krátkých (1,4 ha), přírodní památka Pod hribovňou (7 ha), přírodní rezervace Ve Vlčí (22 ha), přírodní památka Chmelinec (3 ha), které vesměs chrání zbytky pestré mozaikovité krajiny Bílých Karpat s květnatými orchidejovými loukami. Celé území má vysokou přírodní a krajinářskou hodnotu.